Caïro - In de Egyptische hoofdstad Caïro begint zondag het proces tegen medewerkers van vijf non-gouvernementele organisaties die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan ''illegale politieke activiteiten''.

De ngo's, die niet aan een overheid zijn gebonden, zouden illegaal financiële steun hebben gekregen uit onder meer de Verenigde Staten.

Van de 43 aangeklaagde ngo-medewerkers hebben er 16 een Amerikaans paspoort. Een van hen is de zoon van minister van Transport Ray LaHood.

Volgens het Openbaar Ministerie in de hoofdstad Caïro opereerden de onderzochte ngo's zonder vergunning. Ze zouden geen maatschappelijk doel dienen, maar ''puur politiek'' actief zijn geweest.

Democratie

De activisten werken voor ngo's die opkomen voor de democratie en een vrije pers. Zij ontkennen zich schuldig te hebben gemaakt aan strafbare feiten.

De VS en Egypte hebben in onderhandelingen tot nu toe vergeefs geprobeerd een politieke oplossing voor de kwestie te vinden. Washington heeft al gedreigd met de intrekking van de militaire steun ter waarde van 1,3 miljard dollar.

Alles over de situatie in Egypte en over de onrust in het Midden-Oosten