CAIRO - De verkiezingen voor het Hogerhuis in Egypte hebben geen verrassingen opgeleverd. Islamistische partijen wonnen de meeste zetels, zo bleek uit de uitslag die zaterdag werd bekendgemaakt door de kiescommissie.

De Moslimbroederschap domineert het nieuwe parlement met zijn Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid.

In het Hogerhuis bezet deze partij nu 105 zetels. De salafistische partij Al-Nur kreeg 45 zetels. Als derde eindigde de liberale Wafd-partij met 14 zetels. Kleinere partijen behaalden bij elkaar 16 stoeltjes in het parlement.

Een op de drie zetels in het Hogerhuis is gereserveerd voor militairen. De militaire raad onder leiding van veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi bepaalt wie deze zetels innemen. De opkomst voor de verkiezingen voor het Hogerhuis was met 10 procent bijzonder laag. De animo om te stemmen was veel groter bij eerdere verkiezingen voor het Lagerhuis.

Nieuwe parlement

Het nieuwe parlement is het resultaat van een historische stembusgang in Egypte, die van november tot en met januari in etappes werd gehouden. De verkiezingen volgden op de val van dictator Hosni Mubarak in februari vorig jaar. Het land wordt sindsdien bestuurd door de militaire raad van Tantawi.

De militairen blijven aan de macht tot de presidentsverkiezingen in juni.