CAIRO - Een aantal Amerikanen heeft maandag zijn heil gezocht in de Amerikaanse ambassade in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Ze wachten daar tot ze toestemming krijgen om het Noord-Afrikaanse land te verlaten. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

De Egyptische autoriteiten hebben reisverboden opgelegd aan een groep Amerikanen. Zij werken voor maatschappelijke organisaties die door de Verenigde Staten worden betaald om de democratie in Egypte te bevorderen.

Ook Sam LaHood, de zoon van de Amerikaanse minister van Verkeer, Ray LaHood, kreeg een reisverbod. Het is niet bekend of hij ook naar de ambassade is gegaan.

Onderzoek

De buitenlanders moeten in Egypte blijven omdat er onderzoek wordt gedaan naar de organisaties waar zij werken. In december viel de politie al de kantoren van een aantal organisaties binnen voor dat onderzoek.

De Verenigde Staten hebben het onderzoek veroordeeld. Volgens analisten willen de machthebbers met hun acties de kritiek van de organisaties doen verstommen.

De Verenigde Staten willen dat Egypte de reisverboden direct opheft, maar het lijkt er niet op dat Caïro hier gehoor aan zal geven. Door het incident zijn de diplomatieke banden tussen de twee landen snel verslechterd.

Lees alles over de situatie in Egypte

Lees alles over de situatie in het Midden-Oosten