CAÏRO - De Egyptische bevolking is zondag naar de stembus gegaan om een nieuw hogerhuis, de Shura Raad, te kiezen. 

De Shura Raad is een raadgevend orgaan met een beperkte macht. De verkiezingen vinden in fases plaats. De tweede fase vindt op 14 en 15 februari plaats.

De opkomst in de hoofdstad Caïro was in de ochtenduren magertjes, in tegenstelling tot de opkomst bij de parlementsverkiezingen. De verkiezingen voor het parlement, de Volksvergadering, waren de eerste sinds het aftreden van president Hosni Mubarak.

270 leden

De Shura Raad bestaat uit 270 leden. Tweederde van de leden wordt gekozen en de rest van de leden wordt aangewezen. Een seculiere partij, de Vrije Egyptenaren, boycot de verkiezingen voor de Shura Raad uit protest tegen 'schendingen van de Egyptische kieswet' door islamistische partijen tijdens de parlementsverkiezingen.

Volgens de Vrije Egyptenaren hebben de islamisten religieuze verkiezingsslogans gebruikt en hebben ze te dichtbij stembureaus campagne gevoerd. De islamisten ontkennen ongepaste slogans te hebben gebruikt en stellen dat niet alleen zij, maar alle partijen te dichtbij de stembureaus campagne voerden.

Grondwet

Als de verkiezingen voor de Shura Raad zijn afgerond dan krijgt het parlement de taak een commissie in te stellen die een nieuwe grondwet gaat schrijven. De Opperste Raad van de Strijdkrachten, die na het vertrek van Mubarak de macht in Egypte overnam, moet vervolgens eind juni de macht overdragen aan een gekozen president.

Alle berichten over Egypte en de onrust in het Midden-Oosten