CAÏRO - Het doden van Egyptische betogers tijdens de opstand tegen president Hosni Mubarak was een complot van de Verenigde Staten en Israël.

Dat heeft de advocaat van de vroegere minister van binnenlandse zaken Habib el-Adly donderdag op diens proces betoogd.

Ook zouden bewakers van de Amerikaanse Universiteit in Caïro, waarvan het hoofdgebouw aan het Tahrir-plein staat, op demonstranten hebben geschoten.

El-Adly staat samen met Mubarak en vier hooggeplaatste veiligheidsofficieren terecht voor de dood van honderden betogers tijdens de opstand. Zij kunnen als zij schuldig worden bevonden de doodstraf krijgen.

Strategisch doel

El-Adly's advocaat Mohammed el-Gendi betoogde dat Israëls 'strategische doel is Egypte te destabiliseren' en zijn nationale veiligheid te ondergraven.

De Verenigde Staten zouden met datzelfde oogmerk personen, verenigingen en groepen financieren. De advocaat stipte de arrestatie aan van een Israëliër die werd beschuldigd van spionage. De man werd overigens na enkele maanden zonder aanklacht vrijgelaten.

Met zijn betoog speelde El-Gendi in op de door Mubarak en de nu regerende Opperste Raad van de Strijdkrachten gevolgde lijn, dat de onrust in Egypte door 'buitenlandse handen' wordt aangestuurd.

Egyptische veiligheidsdiensten deden vorige maand invallen bij Amerikaanse en andere buitenlandse ngo's. De organisaties zeggen dat ze alleen democratie willen bevorderen en ontkennen dat ze protestgroepen financieren.

Getuigenverklaringen

De bewering van El-Gendi over het schieten door bewakers van de Amerikaanse Universiteit is een poging eerdere getuigenverklaringen van de bewakers te weerleggen. De bewakers verklaarden dat leden van de Egyptische veiligheidsdiensten vanaf de daken van AUC-gebouwen op demonstranten hadden geschoten.

De AUC heeft de aantijgingen van El-Gendi direct tegengesproken. "Alle leden van de beveiliging van de campus aan het Tahrir-plein zijn Egyptenaren die geen vuurwapens dragen", zo liet de universiteit in een verklaring weten.

Moord

Activisten verwijten de rechtbank dat zij politiemensen die op demonstranten zouden hebben geschoten niet aanpakt. Veel agenten zijn gewoon aan het werk terwijl ze van moord worden beschuldigd.

Bij pogingen de protesten neer te slaan zijn ten minste 846 demonstranten gedood; in ruim een dozijn rechtszaken daarover is maar één politieagent schuldig bevonden. De man werd bij verstek veroordeeld, maar kreeg een nieuw proces toegezegd toen hij onlangs in Egypte terugkeerde.

De advocaat van Mubarak heeft zijn pleidooi al eerder afgerond. De advocaten van de overige verdachten hebben nog tot 16 februari. Een uitspraak wordt niet heel snel verwacht.

Lees alles over Egypte en de Arabische Lente in onze dossiers