Caïro - Egyptenaren vierden woensdag massaal feest om te herdenken dat precies een jaar geleden de opstand tegen president Hosni Mubarak begon.

Toen kregen de 'Facebook-revolutionairen' hulp van de armen en werklozen. Zij hebben het na de opstand niet beter gekregen.

Sinds de val van Mubarak is het economisch alleen maar bergafwaarts gegaan. De economie groeit niet meer en de buitenlandse valutareserve neemt in rap tempo af. Buitenlandse investeerders blijven weg. Net als veel toeristen. En de werkloosheid is gestegen; onder de jongeren zit zeker een kwart zonder baan.

Dat het zware tijden zijn, is goed te merken in de trouwindustrie. Er wordt traditioneel in Egypte veel geld uitgegeven aan huwelijken. Maar nu wordt daar veel minder aan uitgegeven. ''Niemand trouwt meer na de revolutie'', aldus de 37-jarige Amr el-Khodary tegen The New York Times. Hij verhuurde auto's voor trouwerijen, maar zijn zaak is op de fles gegaan.

Een van de problemen is dat de economie sterk is verouderd. Onder de socialistische militaire leiders begon in de jaren '50 de nationalisatie van de industrie. Het resulteerde in staatsbedrijven met veel te veel werknemers en een sterk verouderd machinepark. De laatste jaren werd een voorzichtig begin gemaakt met de privatisering van ondernemingen.

Een andere molensteen om de nek van de economie zijn de staatssubsidies voor dagelijkse levensbehoeften zoals brandstof en brood. Alleen al de overheidssteun voor energie kost het land jaarlijks 15 miljard dollar. Pogingen in het verleden om deze subsidies af te schaffen, leidden tot grote rellen.

Dat de economische situatie dramatisch is, bleek vorige week toen de militaire leiders besloten om met het IMF te gaan onderhandelen over een hulppakket ter waarde van 3,2 miljard dollar. Dat was tot voor kort onbespreekbaar voor de militaire top.

Turkije kan een voorbeeld voor Egypte zijn. ''Turkije deed wonderen met het IMF-programma'', aldus econoom Cem Akyurek van de Deutsche Bank tegen persbureau Reuters. Maar om de groei in de economie terug te krijgen is er meer nodig dan die 3,2 miljard. Dat is slechts ''een fractie'' om de zaak weer draaiende te krijgen, aldus Akyurek.

Lees alles over Egypte en de Arabische Lente in onze dossiers