CAIRO - Een Egyptisch hof heeft een verzoek om een nieuwe rechter te benoemen in de zaak tegen oud-president Hosni Mubarak verworpen.

Dat meldde het staatspersbureau MENA woensdag. Daarmee lijkt de weg vrij voor hervatting van de rechtszaak later deze maand.

Mubarak, zijn beide zoons, de voormalige minister van Binnenlandse Zaken en hoge politiefunctionarissen staan terecht voor een reeks aanklachten. Die variëren van medeplichtigheid aan de dood van demonstranten tot machtsmisbruik.

Advocaten van nabestaanden van slachtoffers die vielen tijdens de opstand tegen Mubarak hadden om een een nieuwe rechter gevraagd. Ze klagen dat sommige hooggeplaatste getuigen niet gehoord mogen worden, onder wie de huidige militaire leider Hussein Tantawi. De advocaat die het verzoek indiende kreeg een boete, aldus MENA.

Doodstraf

Tot nu toe hebben de meeste getuigen ontkend dat Mubarak en de chefs van de veiligheidsdiensten opdracht gaven aan de politie om op demonstranten te schieten.

Ongeveer 850 mensen kwamen om tijdens de opstand begin dit jaar. Mubarak kan de doodstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden aan medeplichtigheid aan hun dood.

Lees alles over Egypte en de onrust in het Midden-Oosten.