AMSTERDAM - Voormalig Egyptisch president Hosni Mubarak ontkent woensdag schuldig te zijn aan de misdaden waarvoor hij terecht staat voor de rechtbank van de hoofdstad Caïro.

Dat heeft Mubarak laten weten op de eerste dag van het proces tegen hem en enkele leden van zijn gevallen regime, dat live op televisie wordt uitgezonden (live-stream al-Jazeera). "Ik ben aanwezig. En ik ontken alle beschuldigingen", aldus de woorden van Mubarak.

Mubarak staat terecht voor medeplichtigheid aan de dood van zo'n 850 demonstranten tijdens protesten eerder dit jaar. Ook wordt hij verdacht van machtsmisbruik en corruptie.

Het proces tegen Mubarak wordt op 15 augustus hervat. De rechtszaak tegen oud-minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly wordt donderdag al voortgezet.

Bed

Mubarak (83) werd woensdagochtend op een ziekenhuisbed het gebouw van de Nationale Politieacademie, waar de rechtszaak plaatsvindt, binnengereden en werd net als de andere verdachten in een afgesloten 'kooi' geplaatst.

Behalve de oud-president en zijn voormalig minister van Binnenlandse Zaken, staan ook Mubaraks zoons Gamal en Alaa en een aantal voormalige kopstukken van het veiligheidsapparaat terecht. Ook zij hebben alle aanklachten tegen hen ontkend.

Tantawi

Mubaraks advocaat wil de huidige machthebber van Egypte, veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, oproepen als getuige.

Raadsman Farid al-Deeb heeft een lijst ingediend met 1600 mensen die hij wil laten getuigen. Ook wil hij dat een gespecialiseerde arts zich ontfermt over Mubarak. De ex-president zou hartproblemen hebben.

Mubarak blijft gedurende zijn hele proces in Caïro. Hij wordt ondergebracht in een ziekenhuis op het terrein politieacademie. Zodoende kan hij alle zittingen bijwonen, aldus het staatspersbureau MENA.

Revolutie

Hosni Mubarak trad op 11 februari van dit jaar af als president van Egypte, na achttien dagen van hevige betogingen tegen zijn bijna dertig jaar oude autoritaire regime. In Egypte heerste grote ontevredenheid over het hoge werkloosheidscijfer en corruptie.

De protesten in Egypte hebben naar schatting zeker 850 levens gekost, duizenden mensen raakten gewond. De meeste slachtoffers vielen toen voorstanders van Mubarak zich op het Tahrirplein in Caïro, het epicentrum van de protesten, zich tegen de betogers keerden.

Mubarak is de tweede Arabische leider die terecht staat. Eerder werd de gevallen president van Tunesië Zine al-Abidine Ben Ali veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens onder meer fraude en corruptie.

Overzicht van het tijdperk van Mubarak

Alles over de gebeurtenissen in Egypte

Twitterberichten over het proces