CAÏRO - De Egyptische oud-president Hosni Mubarak is woensdagochtend aangekomen in de hoofdstad Caïro en per brancard de rechtszaal ingebracht waar het proces tegen hem van start gaat.

Mubarak moet terechtstaan voor zijn rol in de dood van zo'n 850 demonstranten tijdens protesten eerder dit jaar. Ook wordt hij verdacht van machtsmisbruik en corruptie.

Behalve Mubarak (83) verschenen ook zijn zoons Gamal en Alaa, oud-minister van Binnenlandse Zaken Habin al-Adly en een aantal voormalige kopstukken van het veiligheidsapparaat in de speciale kooi die in de rechtszaal is opgericht voor de verdachten. Kort daarna opende de rechter het proces.

Rellen

Voor het gebouw van de Nationale Politieacademie, waar het proces plaatsvindt, zijn rellen uitgebroken tussen voor- en tegenstanders van de oud-president. Er is een grote politiemacht op de been, die kon echter niet voorkomen dat de twee groepen slaags raakten en elkaar met stenen bekogelden.

''We zullen de gevangenis verwoesten en in brand zetten, als ze Mubarak veroordelen'', aldus woedende aanhangers.

De Arabische nieuwszender al-Jazeera meldt dat er mensen gewond zijn geraakt.

Gezondheid

Mubarak, die bijna 30 jaar onafgebroken aan de macht was, was sinds zijn aftreden niet meer in het openbaar gezien. Hij lag in het ziekenhuis in Sharm el-Sheikh omdat hij kort na zijn aanhouding in april een hartaanval zou hebben gehad. Artsen hebben evenwel vastgesteld dat hij fit genoeg is om voor de rechter te verschijnen.

Veel Egyptenaren zijn bang dat Mubarak toch nog aan berechting ontsnapt wegens zijn vermeende broze gezondheid.

De generaals die nog altijd aan de macht zijn in Egypte, zouden wel voelen voor deze optie, waarbij Mubarak geen informatie zal geven die belastend kan zijn voor zijn vroegere vertrouwelingen.

Revolutie

Hosni Mubarak trad op 11 februari van dit jaar af als president van Egypte, na achttien dagen van hevige betogingen tegen zijn bijna dertig jaar oude autoritaire regime. In Egypte heerste grote ontevredenheid over het hoge werkloosheidscijfer en corruptie.

De protesten in Egypte hebben naar schatting zeker 850 levens gekost, duizenden mensen raakten gewond. De meeste slachtoffers vielen toen voorstanders van Mubarak zich op het Tahrirplein in Caïro, het epicentrum van de protesten, zich tegen de betogers keerden.

Mubarak is de tweede Arabische leider die terecht staat. Eerder werd de gevallen president van Tunesië Zine al-Abidine Ben Ali veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens onder meer fraude en corruptie. Omdat Ben Ali in ballingschap leeft in Saudi-Arabië, gebeurde dat wel bij verstek.

Achtergrondverhaal over het tijdperk van Mubarak

Alles over de gebeurtenissen in Egypte op onze special

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over het proces via NUlive