AMSTERDAM - Telecomconcern Vodafone Egypte, onderdeel van Vodafone, ligt onder vuur door een reclame die suggereert dat het bedrijf de Egyptische revolutie heeft geïnspireerd. Dit meldden Britse kranten dit weekend.

Vodafone krijgt nu te maken met boze Egyptenaren die zeggen dat de reclame een belediging is tegenover de honderden mensen die stierven in de revolutie.

De reclame laat beelden zien van de demonstraties en rellen in Egypte met daaronder de stem van oud-president Mubarak die verklaart af te treden.

De reclame besluit met de boodschap: “We hebben geen mensen de straat opgestuurd, we zijn de revolutie niet begonnen. We herinneren de Egyptenaren er alleen maar aan hoe sterk ze zijn.”

Verontwaardiging

De prominente blogger Mohammed El-Dahshan spreekt zijn verontwaardiging uit. “Vergeet de jaren van activisme, protesten, de verschrikkelijke economische situatie (…). Nee, we zagen een Vodafone-reclame en dachten: ‘Hee, laten we de president afzetten’”, schrijft hij ironisch.

De reclame wekt des te meer verbazing op in Egypte door het feit dat Vodafone wordt beschuldigd van het uitzetten van het telefoonnetwerk toen de voormalige regering daar omvroeg. Verder zijn er geruchten dat Vodafone informatie doorspeelde naar de voormalige veiligheidsdiensten.

Vodafone ontkent dat het betrokken was bij het maken van het filmpje. Het reclamebureau dat het filmpje heeft gemaakt, JWT, verklaart dat het alleen bedoeld was voor intern gebruik.