AL-ARISH - Een pijpleiding voor leveringen van Egyptisch aardgas aan Israël en Jordanië is woensdag door een aanslag in de buurt van de Oost-Egyptische stad al-Arish verwoest.

Door de explosie ontstond een enorme brand die nog niet is bedwongen. Dat heeft het noodzakelijk gemaakt de 'hoofdkraan' dicht te draaien waarmee de export van gas naar de buurlanden via dit stelsel stil kwam te liggen.

Begin februari, tijdens de opstand tegen het regime van president Hosni Mubarak, was er een soortgelijke aanslag op een gaspijpleiding bij al-Arish. Toen heeft de gaslevering bijna een maand stilgelegen.

Egypte levert circa 40 procent van het gas dat Israël nodig heeft om stroom op te wekken. In Jordanië is dat zelfs 80 procent.

De vorige storing kostte de Jordaanse economie 4,2 miljoen dollar per dag. Israël kan voor de stroomopwekking tijdelijk uitwijken naar andere energiebronnen.

Gedreigd

Een gewapende groep bedoeïenen had eerder gedreigd de leiding op te blazen. De rondtrekkende herders zouden zo wraak willen nemen, omdat ze vinden dat de overheid hen te streng aanpakt.

De overheid besloot vorig jaar de leiding beter te bewaken, maar dat blijkt lastig. De gasleiding van 1200 kilometer ligt vooral in woestijngebied.Vredesakkoorden

De bouw van de leiding werd mogelijk dankzij de vredesakkoorden uit 1979 tussen de toenmalige rivalen Egypte en Israël. Het akkoord werd vooral uitgevoerd onder het bewind van de Egyptische president Hosni Mubarak (1981-2011).

Die moest in februari aftreden na massale betogingen en stakingen. Het nieuwe bewind lijkt minder genegen om de gaslevering voort te zetten. Een Egyptische zakenman die 28 procent van de aandelen in het bedrijf voor de gasleiding heeft, is recent het land uit gevlucht met circa 500 miljoen dollar.

Verantwoorden

Zaterdag heeft de Egyptische justitie besloten dat de voormalige minister van Energie Sameh Fahmy en zes anderen zich voor de rechter moeten verantwoorden over het gascontract. Hij zou het gas te goedkoop hebben verkocht. Grote bedragen zouden aan de strijkstok zijn blijven hangen.

Israël houdt er ondertussen ernstig rekening mee dat de gaslevering uit Egypte binnenkort definitief wordt stopgezet. De regering werkt met spoed aan een project om gas te boren voor de kust. Ook zijn er ideeën voor een haven om schepen met vloeibaar gas te laten aanmeren.

Alles over de recente gebeurtenissen in Egypte

Alles over de onust in het Midden-Oosten