CAIRO - De voorlopige hechtenis van de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak is met vijftien dagen verlengd. Het staatspersbureau MENA heeft dat vrijdag op gezag van aanklager Abdel Maguid Mahmud gemeld.

Mubarak zit formeel gevangen op de verdenking verantwoordelijk te zijn voor de dood van bijna 850 betogers in de nadagen van zijn bijna dertig jaar oude bewind.

Hij trad 11 februari na bijna drie weken van betogingen en onlusten af en ging naar de badplaats Sharm al-Sheikh.

Mubarak is daar wegens hartklachten in een ziekenhuis opgenomen. Egyptische media meldden dat er voorbereidingen worden getroffen om hem naar Caïro over te brengen.

Dat zou dan naar een militair ziekenhuis in het noordoosten van de stad zijn, maar ook een ziekenafdeling van het Tora-gevangeniscomplex ten zuiden van Caïro wordt genoemd als de plaats waar Mubarak zeer binnenkort vertoeft.

Onstabiel

Media meldden dat de echtgenote van Mubarak, Suzanne, in het ziekenhuis koffers en koeltassen heeft klaargezet voor een eventuele reis. Een verplaatsing van Mubarak hangt naar verwachting af van wat artsen ervan denken en zijn toestand is volgens het staatspersbureau MENA onstabiel.

De 82-jarige Mubarak is naar verluidt vrijdag ondervraagd door justitie over zijn rol bij de dood van betogers en over gasleveringen aan Israël tegen een verdacht lage prijs. In verband met de gasleveringen werd donderdag de ex-minister van Olie, Sameh Fahmi, gearresteerd.

De twee zoons van Mubarak, Alaa en Gamal, zitten in Tora gevangen op verdenking van corruptie en machtsmisbruik.

Profiel Egypte