CAIRO - Een rechtbank in Caïro is zaterdag begonnen aan het proces tegen de gehate oud-minister van Binnenlandse Zaken Habib el-Adli.

De bewindsman, die werd gedwongen tot aftreden na de val vorige maand van president Hosni Mubarak, zei niet schuldig te zijn aan corruptiepraktijken.

El-Adli was jarenlang het hoofd van de gevreesde veiligheidsdiensten in Egypte. Die zouden tegenstanders van het bewind van Mubarak hebben gemarteld. Bij de recente volksopstand was hij dan ook een mikpunt van de protesten.

De voormalige bewindspersoon droeg zaterdag bij het begin van zijn proces witte gevangeniskleding.

El-Adli is niet de enige minister uit de Mubarak-tijd die strafrechtelijk wordt vervolgd. Ook de oud-minister van Toerisme, Zuhair Garana, moet zich verantwoorden voor een rechtbank wegens misbruik van publiek geld.

Mubarak

En het Openbaar Ministerie wil Mubarak zelf verhoren over mogelijke corruptie. Het is onduidelijk waar Mubarak verblijft.

De Egyptische staatskrant Al-Akhbar meldde woensdag dat Mubarak, ondanks een reisverbod dat justitie hem maandag had opgelegd, naar Saudi-Arabië is gereisd voor medische behandeling. Hij zou op een militaire basis in het buurland bestralingen ondergaan tegen kanker.

Het OM meldde donderdag echter dat Mubarak en zijn familie nog in hun vakantiehuis in de badplaats Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee verblijven.