Chronologie van de gebeurtenissen in Egypte
JANUARI:
17: Een 50-jarige Egyptenaar steekt zichzelf in brand voor het parlement. Het is de eerste van vijf van zulke acties, in navolging van de zelfverbranding half december die leidde tot de val van de president van Tunesië.
25: Betogingen tegen de regering brengen enkele duizenden mensen op straat. Contact gaat veelal via Facebook.
26: Duizenden demonstreren in Egyptische steden ondanks een verbod. De oproerpolitie schiet met traangas.
27: Veiligheidsdiensten overspoelen het centrum van Caïro. Honderden raken slaags met de politie, onder meer in Suez.
28: Na het vrijdaggebed volgen massale betogingen: 62 mensen komen om tijdens gevechten met de politie. Nobelprijswinnaar Mohammed ElBaradei voegt zich bij de betogers. Mubarak stelt de avondklok in en stuurt het leger de straat op. Het hoofdkwartier van Mubaraks partij gaat in vlammen op.
29: Tienduizenden negeren de avondklok. Bij gevechten met de oproerpolitie komen minstens 33 mensen om. Winkels in Caïro worden geplunderd. Mubarak kondigt het ontslag van de regering aan en benoemt Omar Suleiman tot zijn eerste vicepresident.
30: Duizenden gevangenen ontsnappen uit hun cellen.
31: Leger zegt geen geweld te zullen gebruiken tegen demonstranten.
FEBRUARI
1: Minstens een miljoen mensen doen mee met een mars door Caïro. Ook zijn er marsen in Alexandrië en andere steden. Mubarak kondigt aan dat hij zich niet herkiesbaar stelt.
2: Avondklok wordt ingekort.
3: Tien doden bij gevechten tussen voor- en tegenstanders van Mubarak in Caïro.
4: Honderdduizenden demonstreren op de Dag van Vertrek.
6: Oppositiegroepen waaronder de verboden Moslimbroederschap praten met regering.
7: Oppositiefiguren meldden weinig vooruitgang in overleg met regime
8: Opnieuw gaan enorme massa's de straat op om aftreden president te eisen.
10: Mubarak spreekt opnieuw de natie toe. De algemene verwachting was dat hij zou aftreden, maar dat gebeurde niet. Hij draagt de macht deels over aan Suleiman, maar blijft aan als staatshoofd.
11: Vicepresident Suleiman maakt aftreden Mubarak bekend. Feest in de straten van Caïro.
12: De avondklok wordt versoepeld.
13: Het parlement van Egypte wordt ontbonden.
14: Buitenlandse Zaken versoepelt het reisadvies voor Egypte.
14: Het leger wil dat de betogers het Tahrirplein verlaten en dreigt met arrestaties. Desondanks verzamelen zich weer duizenden demonstranten in het centrum van Caïro.
14: Egyptische kranten melden dat Hosni Mubarak al sinds zaterdagavond buiten bewustzijn is. De ex-president zou tijdens de opnamens van verschillende toespraken -ook die van donderdagavond 10 februari- flauw zijn gevallen.
15: De militaire gezaghebber stelt oud-rechter Tareq al-Bishry aan als hoofd van een commissie die moet adviseren bij de constitutionele hervormingen.
15: Er komt naar buiten dat een Amerikaanse journaliste op de dag van het vertrek van Mubarak door op het Tahrirplein ernstig is mishandeld en seksueel misbruikt.
16: De regering start zelf een Facebook-pagina.
18: Op het Tahrirplein wordt door duizenden mensen gevierd dat Mubarak precies een week geleden is opgestapt. De dag wordt Dag van de Zege gedoopt.