DEN HAAG - Het kabinet is bezorgd dat de ontwikkelingen in Egypte kunnen leiden tot een geweldsexplosie. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

''Wij zien natuurlijk ook dat er uiteindelijk sprake is van een risico dat zaken escaleren op straat en dat wil je voorkomen. Dus ik pleit er ook heel erg voor dat het geweldloos gebeurt en dat de overgang een ordelijke transitie is en dat er geen sprake is van een geweldsgolf.

"Maar onze zorg zit 'm er in dat je dat hiervandaan niet allemaal kunt beheersen. Maar nu zomaar roepen dat Mubarak weg moet, dat is echt niet aan ons om te doen. Dat is echt aan de Egyptenaren'', aldus Rutte.

Volgens hem zou het ''gratuit en arrogant'' zijn als het Westen nu het vertrek van president Mubarak zou eisen. Tegelijk gaf Rutte toe dat het hem ''moeilijk voorstelbaar lijkt'' dat Mubarak zelf leiding zou geven aan de transitie.

Rutte zei ook dat het overgangsproces ''nu'' moet beginnen en dat de hervormingen tegemoet moeten komen aan de wensen van de bevolking op het gebied van vrijheid, democratie en mensenrechten.