CAÏRO - De Egyptische overheid probeert de Egyptenaren zondag weer aan het werk te krijgen, na bijna twee weken van protesten in grote steden. De zondag is normaal een werkdag in het islamitische land.

De banken zijn na lange tijd weer open. Mensen staan in de rij om te pinnen, wat de afgelopen dagen onmogelijk was.

''We willen dat mensen terug aan het werk gaan en betaald worden. Het gewone leven moet weer op gang komen'', zei legercommandant Hassan al-Roweny zondag.

Tahrirplein

Op het Tahrirplein bivakkeren nog steeds betogers tegen president Hosni Mubarak, de 82-jarige president die tot verkiezingen in september wil aanblijven. Het leger vraagt de betogers iets op te schuiven, om plaats te maken voor verkeer.

De Moslimbroederschap, de belangrijkste oppositiebeweging in Egypte, gaat praten met vicepresident Omar Suleiman. De eerste ontmoeting is al zondag gepland.

Overgangsregering

Het broederschap was tot dusver verboden. Het broederschap zei dat het niet aan de gesprekken begint als er niemand is namens de demonstranten van het Tahrirplein.

De Egyptische oppositieleider Mohammed ElBaradei noemt het een ''zware tegenslag", mochten de Verenigde Staten president Hosni Mubarak of vicepresident Omar Suleiman steunen als leider van een overgangsregering.

Eerder deze week berichtten media dat Amerikaanse en Arabische diplomaten met Egyptische regeringsfunctionarissen onderhandelen over een overgangsregering onder leiding van de nieuwe vicepresident Suleiman, oud-stafchef van de luchtmacht en een vertrouweling van Mubarak.