AMSTERDAM - Tientallen mensen zijn zaterdagmiddag bijeen gekomen op de Dam in Amsterdam om hun sympathie te tonen met de Egyptenaren die in hun land al dagen demonstreren tegen het regime van president Mubarak.

De deelnemers aan de manifestatie, die onder meer was georganiseerd door de SP, riepen Nederland op zijn steun aan het regime in Egypte per direct te stoppen. Aanwezigen op de Dam droegen borden met teksten als 'Solidair met de Egyptische revolutie' en 'Stop de Nederlandse steun aan Mubarak'.

Sprekers tijdens de manifestatie, onder wie leden van de Egyptische 6 april-beweging en schrijfster Karin Spaink, werden geregeld onderbroken door de aanwezigen die massaal leuzen als 'weg met Mubarak' schreeuwden.

Tahrirplein

''Vandaag zijn wij allemaal even Egyptenaren en vandaag is de Dam even het Taghrirplein'', aldus SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel. Hij scandeert tot groot genoegen van de aanwezigen een aantal keer 'Mubarak moet weg' en krijgt daarmee de hele Dam met zich mee.

''Het is begonnen in Tunesië, nu is het Egypte en er zullen nog vele landen volgen. De geest is uit de fles, de mensen hebben de smaak te pakken en dit zal niet meer stoppen totdat Nederland en Amerika hun steun aan de dictatuur stoppen.''

Na de speech van Van Bommel wordt op het hoofdstedelijke plein bekend dat het voltallige bestuur van de partij van Mubarak is opgestapt. De aanwezigen barsten uit in een uitbundig gejoel en applaus. ''Gefeliciteerd Egypte!''