CAIRO - Medewerkers van de Nederlandse ambassade in Caïro begeleiden zaterdag ongeveer zes Nederlandse journalisten naar het vliegveld, waarvandaan ze terugvliegen naar Nederland. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Het ministerie weet van vijf Nederlandse journalisten dat ze in de Egyptische hoofdstad zullen blijven. Het gaat om medewerkers van NOS en Brandpunt. Verder verblijven nog vier journalisten in Caïro die daar al wonen en werken of bij mensen logeren.

GPD-correspondent Harald Doornbos blijft, zo twitterde hij. Hij meldde donderdag met de dood te zijn bedreigd door een menigte aanhangers van president Mubarak.

Dat gebeurde toen hij met een Arabische collega met een taxi bij zijn hotel probeerde te komen. De auto stuitte op een checkpoint met Egyptenaren met kapmessen en stokken.

Volgens het ministerie is een aantal Nederlandse reporters met een toeristenvisum naar Egypte gereisd. Deze manier van reizen raadt het departement af.

NVJ

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) raadde verslaggevers donderdag af om naar Egypte te gaan, maar een dag later liet NVJ-bestuurder Thomas Bruning weten dat de NVJ alleen wilde waarschuwen dat de situatie voor journalisten ter plaatse erg gevaarlijk is.

Bijna alle Nederlandse correspondenten zouden te maken hebben gehad met gewelddadig optreden van pro-Mubarak-knokploegen en leden van de geheime dienst.