CAIRO - Tegenstanders van de Egyptische president Hosni Mubarak gaan vrijdag opnieuw massaal betogen. Ze hebben vrijdag 'vertrekdag' gedoopt omdat ze vinden dat Mubarak geen dag langer als staatshoofd mag aanblijven.

De organisatoren van de protesten hebben de Egyptenaren opgeroepen na het vrijdaggebed opnieuw naar het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro te komen. Duizenden mensen hebben de nacht op het plein doorgebracht.

Zij krijgen vrijdagochtend versterking van andere actievoerders. Militairen staan bij de toegangswegen naar het Tahrirplein en controleren de identiteitspapieren van de nieuwkomers.

In de nacht van donderdag op vrijdag was het veel rustiger in Caïro dan de vorige nacht. Toen werd er op en rond het Tahrirplein gevochten tussen aanhangers van Mubarak en antiregeringsbetogers. Zeker vijf mensen kwamen om en honderden anderen raakten gewond.

Vertrek

Volgens de Amerikaanse krant The New York Times praat de Amerikaanse regering met het regime in Caïro over een plan dat voorziet in een onmiddellijk vertrek van Mubarak. De huidige vicepresident van Egypte, Omar Suleiman, zou een interimregering moeten leiden.

Belangrijk onderdeel van het plan is dat het leger van Egypte de nieuwe regering steunt. Suleiman is oud-stafchef van de luchtmacht en een vertrouweling van Mubarak.

Onderhandelingen

Het voorstel roept ook op tot onderhandelingen tussen de overgangsregering en de oppositiepartijen. De gesprekken moeten leiden tot ''vrije en eerlijke verkiezingen'' in september.

Mubarak zei donderdag dat hij best wil aftreden, maar dat hij dat niet kan doen vanwege de chaos in zijn land.

Volg berichten op Twitter via NUlive.