GAZA-STAD - De onrust in Egypte maakt het leven in de toch als sterk verarmde Gazastrook nog moeilijker. De grens met het grote buurland is gesloten en de goederenstroom door de smokkeltunnels is verminderd.

In het weekeinde ging de grensovergang met Egypte in Rafah voor onbepaalde tijd dicht. Dagelijks reisden vier- tot vijfhonderd Palestijnen via deze weg naar Egypte.

Door de sluiting zitten ook honderden Palestijnen vast aan de Egyptische zijde van de grensplaats. Verder kunnen circa vijfhonderd Palestijnen uit Gaza hun maandelijkse medische behandeling in Egypte niet meer ondergaan.

Door de Egyptische opstand worden goederen schaarser en dus duurder. Circa 80 procent van de goederen komt het kustgebied binnen via smokkeltunnels. Door de opstand is het transport in Egypte stil komen te liggen en worden geen nieuwe goederen meer aangeleverd.

Israëlische blokkade

De prijs van producten zoals staal, brandstof en cement zijn in Gaza gestegen. Dit zijn goederen die niet door de Israëlische blokkade komen.

De politie controleert inmiddels pompstations om te zorgen dat er geen misbruik wordt gemaakt van de tekorten. De elektriciteitscentrale van Gaza heeft nog voor twee tot vier weken aan brandstof in voorraad.

Veiligheidstroepen

Volgens Karl Schembri van hulporganisatie Oxfam in Gaza-Stad is het verder rustig in Gaza en wachten mensen af wat er gebeurt in Egypte. Er zijn geen extra veiligheidstroepen op straat. Hij verwacht dat de huidige toestand nog een week of twee kan voortduren, maar dat dan ook een crisissituatie in Gaza zal ontstaan.

Israël stelde de blokkade in 2007 in na de machtsgreep van Hamas. In Gaza ligt het werkloosheidspercentage op zeker 40 procent en 80 procent van de ruim 1,5 miljoen inwoners is afhankelijk van voedselhulp.