AMSTERDAM - Op de Dam in Amsterdam hebben dinsdagmiddag enkele honderden mensen hun steun betuigd aan het volk in Egypte.

De demonstratie in de hoofdstad was georganiseerd door Egyptische organisaties en had plaats op het moment dat een massale mars in de steden Caïro en Alexandrië werd gehouden om het vertrek van de Egyptische president Hosni Mubarak te eisen.

De betogers zongen het Egyptische volkslied en riepen onder meer in het Arabisch teksten als 'Het volk wil het regime ten val brengen' en 'Het volk wil dat je vertrekt Mubarak'.

Ook deden ze een oproep aan Gamal, de zoon van de president: ''Zeg tegen je vader dat hij vertrekt!''.

Luid gejuich

Op spandoeken en protestbordjes die ze bij zich droegen, stonden teksten als 'Vrijheid' en 'Stop de onderdrukking'. Op een tafeltje ligt een taart die Mubarak voorstelt, die in partjes gesneden mag worden.

Een luid gejuich klonk op de Dam toen bekend werd dat het plein in Caïro helemaal was volgelopen. Een van de aanwezigen in Amsterdam was Sherif Ahmed, die samen met zijn vrouw uit Almelo is gekomen.

Contact

Hij vertelde dat hij dinsdagmiddag nog contact had met een familielid in Egypte dat naar de grote demonstratie in Caïro wilde. ''Hij kwam er al niet meer, omdat het plein helemaal was volgestroomd.''

Net als in Caïro is er maar één boodschap: de oude Mubarak is al veel te lang aan de macht en moet weg. ''Het is nu of nooit’’, aldus Ibrahim Farouk, een van de organisatoren.

Seniel

''Mubarak heeft nog nooit naar het volk geluisterd en hij is nu waarschijnlijk te seniel om de boodschap te begrijpen''. Hij en de andere aanwezigen doen een oproep aan het leger om achter het volk te gaan staan.

In de hoofdstad waren behalve Egyptenaren ook Nederlanders en mensen van Marokkaanse afkomst om zich solidair te tonen met de Egyptenaren. Er wordt een oproep aan de Nederlandse regering en de Europese Unie gedaan om de protestbeweging te steunen.

Mediabelangstelling

De mediabelangstelling was groot, onder meer van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera.

De ruim twee uur durende luidruchtige manifestatie in Amsterdam verliep zonder incidenten. Alleen aan het einde was er een opstootje toen een man verkondigde dat Egypte ineen zal instorten na het vertrek van Mubarak en een tweede Iran zal worden. Hij wordt bijna aangevlogen door omstanders. ''Je beledigt ons en de miljoenen demonstranten in Egypte’’, bijt een hem toe.

Demonstratie Dam