CAÏRO - Vier onafhankelijke Egyptische vakbonden hebben zondag een nieuwe federatie opgericht.

Die wil beter opkomen voor de belangen van werknemers dan de officiële vakcentrale die in handen is van de overheid, stelde medewerkster Mirjam van Dorssen van Oxfam Novib maandag vanuit Caïro.

De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie is betrokken bij het project, dat de belangen behartigt van werknemers in de zorg, belastinginners en 50-plussers.

''Ons belang is om hier een maatschappelijk middenveld te organiseren, zodat er een echte sociale dialoog ontstaat'', aldus Van Dorssen telefonisch vanaf het Tahrirplein in Caïro.

Oxfam

''Oxfam steunt hier al vijftien jaar maatschappelijke organisaties voor mensenrechten, democratie, vrouwenrechten en voor betere beloning van de armsten. We helpen vakbonden om voor arbeidsrechten op te komen.''

De projecten van Oxfam Novib in Egypte liggen momenteel stil, zoals bijna alles in Egypte. ''De organisaties hebben de mensen naar huis gestuurd als ze niet heel essentieel zijn. Velen doen mee in de demonstraties en hebben burgercomités opgericht.''

Van Dorssen was vorige week naar Caïro gegaan om er een lezing te geven. Maandag liep ze mee op het Tahrirplein, het centrale plein voor de demonstranten in Egypte.

Avondklok

''Er is een avondklok ingesteld, maar daar merken we niets van. Het leger is er, maar doet niets. Nieuw is wel dat de mannen en vrouwen gescheiden werden voor fouillering. Dat schijnt niet eerder te zijn gebeurd'', aldus Van Dorssen.

Dinsdag keert ze terug naar Nederland, zoals alle andere landgenoten in Egypte. ''Dat lijkt me verstandig. Ik heb nooit eerder een revolutie meegemaakt, zoals mensen het hier noemen, geen idee wat er verder nog kan gebeuren.''