LEIDEN - Ongeveer veertig Nederlandse studenten die een opleiding volgden aan het Nederlands-Vlaams Instituut in Caïro (NVIC) komen terug naar Nederland in verband met de situatie in Egypte.

Dat heeft een woordvoerster van de Universiteit Leiden, die het NVIC beheert, maandag laten weten.

Het instituut volgt daarmee het advies van de overheid. Dat ontraadt alle reizen naar het land en adviseert Nederlanders die al in Egypte zijn om het land te verlaten.

Onderdak

Volgens de zegsvrouw zijn er maandag al een aantal studenten teruggekomen naar Nederland en zal de rest de komende dagen terugkeren.

Een aantal studenten dat nog in Egypte is, heeft onderdak gevonden in het instituut in Caïro dat bewaakt wordt door Amerikanen, aldus de woordvoerster.

Buitenlandsemester

Het gaat om studenten archeologie, Arabische talen en studenten die de Islam in Egypte onderzoeken.

De Radboud Universiteit in Nijmegen liet maandag weten dat zes van haar studenten Arabisch en Islam die sinds anderhalve week in Caïro verblijven, zo spoedig mogelijk huiswaarts keren.

De zes zijn in de Egyptische hoofdstad voor hun buitenlandsemester aan het Nederlands-Vlaams Instituut. De studenten pogen in groepjes of individueel terug te keren naar Nederland. Een poging van twee van hen liep zondagnacht op niets uit.