AMSTERDAM - Nederlandse toeristen die de komende dagen in Egypte willen blijven, doen dat voor eigen rekening en op eigen risico. Dat stelt maandag een woordvoerder van het Calamiteitenfonds.

''De touroperator is dan niet langer verantwoordelijk voor ze. Iedereen die zijn vakantie moet afbreken, kan de niet-genoten dagen claimen bij het fonds. Mensen die weigeren terug te komen, kunnen daar geen aanspraak op maken'', aldus de woordvoerder.

Volgens de woordvoerder ligt het aan ieders individuele reisverzekering of mensen nog verzekerd zijn. Hij vermoedt dat verzekeraars niet scheutig zijn met claims omdat zij vaak teruggave van geld uitsluiten bij molest en natuurrampen en dergelijke.

Iemand die nu weigert mee terug te vliegen met daarvoor beschikbaar gestelde toestellen, kan ook niet later kosteloos terugvliegen. ''Hij moet dan de terugreis zelf regelen.''

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verscherpte zondag het reisadvies voor Egypte. Nederlanders wordt nu ontraden naar Egypte te reizen. Volgens de woordvoerder van het Calamiteitenfonds zaten er vrijdag ongeveer vierduizend Nederlanders in Egypte. Zij worden dezer dagen teruggevlogen.

Het Calamiteitenfonds betaalt doorgaans de extra kosten die ontstaan doordat mensen hun reis moeten aanpassen. Als de reis moet worden afgebroken, geeft het fonds een vergoeding voor de niet-genoten reisdagen. De touroperator die de terugvlucht organiseert, regelt de vergoeding.