AMSTERDAM - De verzekeringsbranche dreigt reputatieschade op te lopen. Dat komt onder meer door de opkomst van complexe producten als beleggingverzekeringen. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een woensdag gepubliceerd rapport.

Eerder al lag de branche onder druk door de aandelenlease-affaire, waarbij met geleend geld van consumenten werd belegd. Na de looptijd bleken veel consumenten met een schuld te blijven zitten.

DNB stelt dat het noodzakelijk is dat aanbieders van financiële producten volledige informatie verstrekken en transparant zijn. Daarnaast stelt de centrale bank dat de consument zich moet verdiepen in de ingewikkelde materie.

Woekerpolissen

Momenteel loopt er een onderzoek naar beleggingsverzekeringen. De onrust rondom de zogenoemde woekerpolissen kwam vorig jaar op gang. Toen liet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zich kritisch uit over bepaalde financiële producten. Hoge verborgen kosten zouden het rendement fors drukken.

Kwetsbaar

De DNB concludeert verder in zijn rapport dat de financiële stabiliteit in Nederland overwegend positief is. Van alle financiële instellingen zijn pensioenfondsen volgens het rapport het meest kwetsbaar voor ongunstige marktomstandigheden.