DELFT - Ondernemers verliezen langzamerhand het vertrouwen in een snel economisch herstel. Na de grote ondernemingen gaan daarom nu ook middelgrote en kleine bedrijven saneren. Dat concludeert de vereniging voor middelgrote en kleine bedrijven MKB-Nederland maandag uit het driemaandelijkse NIPO-onderzoek onder 2500 ondernemers eind vorig jaar.

Slechts 36 procent van de ondervraagden verwacht dat het Nederland in 2003 economisch goed zal gaan. Dat is 19 procent minder dan een jaar eerder en even laag als een kwartaal eerder.

Voor het eigen bedrijf rekent 44 procent van de ondernemers op een beter resultaat dan over vorig jaar: 3 procent lager dan dezelfde periode een jaar eerder, maar 3 procent hoger dan het voorgaande kwartaal. "Echt vertrouwen in de toekomst stralen de cijfers niet uit", aldus MKB-Nederland in een verklaring.

Bedrijven lijken niet geïnteresseerd in investeringen in hogere productiviteit of efficiency: ze voeren alleen keiharde kostenbesparingen door. De MKB-bedrijven verminderen dit jaar hun aantal werknemers met 25 tot 50.000, na een banengroei gedurende vele jaren. Steeds minder bedrijven geven nog geld uit aan gebouwen, machines of automatisering.

Het percentage ondernemers dat in machines investeert, is gedaald tot 39 procent: 5 procent minder dan in het voorgaande kwartaal. Investeren in computers doet procent, ofwel 6 procent minder dan drie maanden eerder.

MKB-Nederland vindt het opvallend dat ondernemers niet naar het buitenland kijken als alternatief voor de tegenvallende afzet in Nederland. Het aantal ondernemers dat wil exporteren, blijft gelijk op circa 14 procent van het totaal.