HOUTEN - De CAO voor de bijna 200.000 schoonmakers en glazenwassers in Nederland is rond. Dat komt doordat de leden van CNV Schoonmaak hebben ingestemd met het eindbod van de werkgevers. Dat heeft de bond, onderdeel van de CNV Bedrijvenbond, maandag gemeld.

De vakbond FNV Bondgenoten is het oneens met de CAO. De bond blijft stakingen organiseren voor een betere ziekteregeling in de collectieve arbeidsovereenkomst. In de nacht van maandag op dinsdag leggen treinschoonmakers in Leeuwarden het werk neer. Een nacht later staken hun collega's in Groningen.

"Heel vervelend dat de CNV-leden hebben ingestemd", aldus FNV-bestuurder E. Stam. "We hadden als vakbonden liever samen opgetrokken. De CNV is een relatief kleine bond in de schoonmaak: wij hebben vijfmaal zoveel leden."

De Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) weigert echter met de FNV-bond te praten, omdat het al een akkoord heeft met de CNV Bedrijvenbond. Dat is formeel voldoende om een CAO tot stand te brengen, die door het ministerie van Sociale Zaken algemeen verbindend verklaard kan worden.

De CAO behelst 2,5 procent loonsverhoging tussen 1 januari 2003 en 1 januari 2004. De kinderopvang wordt uitgebreid en de afspraak over de eindejaarsuitkering is verbeterd. De werkgevers en vakbond onderzoeken dit jaar bovendien of er een bereikbaarheidsvergoeding kan komen voor leidinggevenden.