AMSTERDAM - Net als The Children's Investment Fund (TCI) keert ook het Britse Toscafund zich tegen de strategie van ABN Amro. Dat meldde de zakenkrant Financial Times woensdag. Tosca zegt een belang te hebben in ABN Amro van meer dan een procent.

Volgens de krant ziet Tosca graag dat ABN Amro geen grote overnames doet. Het fonds wil dat ABN Amro samengaat met een partner die het beter doet, aldus de Financial Times.

"ABN Amro heeft in de laatste vijf jaar aandeelhouders geen acceptabel rendement gegeven", zei Tosca. De durfinvesteerder heeft zijn onvrede inmiddels meegedeeld aan ABN Amro. Het fonds hoopt op een "positief, constructief" antwoord.

Tosca zegt in de kwestie niet op te trekken met TCI. Het fonds omschrijft zijn investering in ABN Amro als "passief". De toezichthouder (chairman) van Tosca is George Mathewson, de voormalige bestuursvoorzitter van The Royal Bank of Scotland.

'Open communicatie'

ABN Amro herhaalde woensdag dat het bedrijf gelooft in een "open communicatie met de financiële markt en al zijn aandeelhouders", maar wilde niet ingaan op de opmerkingen van Tosca.

SNS Reaal

Volgens Financial Times steunt aandeelhouder SNS Reaal, aandeelhouder in ABN Amro met 0,2 procent, een opdeling van ABN Amro. Maar een woordvoerder sprak dat tegen. Wel zei hij dat SNS Reaal zorgen heeft over de strategie van de bank. "En de aandelen presteren niet goed", aldus de zegsman.

Vorige week liet het pensioenfonds PGGM al weten zich zorgen te maken over de strategie van ABN Amro.