ARNHEM - Nederlandse huishoudens hebben afgelopen jaar gemiddeld langer zonder stroom gezeten. Dat meldde de brancheorganisatie voor energiebedrijven EnergieNed woensdag.

Een huishouden had gemiddeld 36 minuten geen stroom. Dat is zeven minuten meer dan het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar.

EnergieNed wijt de toename aan acht grote storingen die Nederland afgelopen jaar troffen. Zo zat bijvoorbeeld een kwart miljoen huishoudens in Dordrecht in maart twee uur zonder stroom. Zo'n 16.000 klanten hadden in augustus gedurende dertien uur geen stroom op Goeree Overflakkee.

Volgens EnergieNed zijn zes van de 36 minuten stroomuitval het gevolg van deze twee storingen.

Nederland kende het afgelopen jaar bijna 19.000 stroomstoringen. Dat is hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar van 16.700 storingen.

Incidenten

Bij het overgrote deel van de storingen gaat het om kleine incidenten, waarbij zo'n zestien huishoudens gedurende twee tot drie uur geen elektriciteit hebben.

Per storing werden gemiddeld 183 klanten getroffen, tegenover een gemiddelde in vijf jaar van 158.

EnergieNed telde in juli opvallend veel ondergrondse storingen. Die maand deden zich er honderden meer voor dan in andere maanden. Er zijn indicaties dat het warme weer daar iets mee te maken heeft.

Huishoudens gebruikten meer stroom voor bijvoorbeeld koelkasten of airconditionings. Bovendien zorgde de warme grond voor minder koeling voor de kabels. De netbeheerders gaan onderzoeken welke maatregelen hiertegen effectief kunnen zijn.