ALMERE - USG People heeft over het vierde kwartaal een nettowinst van 16,7 miljoen euro geboekt. Vorig jaar draaide de detacheerder nog een verlies van 2,6 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het uitzendbureau, die woensdag zijn gepresenteerd.

De uitzender profiteerde van een aantrekkende economie en kon daardoor zijn marktaandeel uitbreiden. De omzet in het vierde kwartaal groeide met 16,5 procent naar 957 miljoen euro. De onderneming stelt voor aandeelhouders een dividend uit te keren van 72 cent per aandeel. Een jaar eerder was dat nog 0,40 euro.

De jaaromzet van USG steeg met 18,4 procent tot 3,5 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 110,9 miljoen euro tegen 29,9 miljoen eur in het voorgaande jaar. "Als gevolg van het sterk toegenomen volume en door de positieve gevolgen van integraties en synergie verbeterde de winstgevendheid sterk", zei bestuursvoorzitter Ron Icke.

In alle landen waar USG actief is, was sprake van een omzetgroei met dubbele cijfers. Nederland groeide met dik 20 procent, terwijl in België en Luxemburg de groei uitkwam op 14,6 procent.

Lichte stijging

De brutomarge, ofwel het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet, liet voor het eerst sinds jaren weer een lichte stijging zien. Dat kwam door substantiële stijgingen in diensten en volumes in regio's waar tegen een lagere brutomarge wordt gewerkt. De marge kwam uit op 23,9 procent tegen 23,8 in het jaar ervoor.

In het laatste kwartaal kwam de groei van het bedrijf wel wat lager uit dan in de rest van vorig jaar. Dit kwam doordat feestdagen in december ongunstiger vielen dan het jaar ervoor. USG liet weten dit jaar een operationele marge te behalen van 6,5 procent. Die bedraagt momenteel 6 procent.