AMSTERDAM - Nuon verlaagt per 1 juli de gasprijs met zeven tot tien procent. Hoeveel de gasprijs precies daalt, hangt af van de ontwikkeling van de olieprijs in de komende twee maanden, zo liet Nuon dinsdag weten.

Het is nog niet duidelijk of en eventueel met hoeveel de elektriciteitsrekening afneemt. Het grootste deel van de Nederlandse stroom wordt met gas wordt opgewekt. Maar de prijs van elektriciteit hangt ook af van onder meer het aanbod uit het buitenland.

Olieprijs

De prijsdaling markeren het einde aan de almaar stijgende energieprijzen. Die liepen de afgelopen jaren onder invloed van de hoge olieprijs en de toenemende belastingen sterk op. De prijs van aardgas is gekoppeld aan die van ruwe olie.

De gasrekening steeg volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tussen 2000 en januari 2006 met 85 procent, elektriciteit werd in die periode 40 procent duurder. Over 2006 betalen consumenten gemiddeld 150 euro meer voor hun gas en licht dan in 2005.

In januari moesten de energiebedrijven de tarieven nog verhogen. Omdat de sector langetermijncontracten afsluit voor de levering van onder meer gas, duurt het langer voordat een prijsverhoging- of verlaging aan de klant wordt doorberekend.