AMSTERDAM - De handel op de Amsterdamse beursvloer was vrijdag weinig geïnspireerd. Alleen aan het einde was er er nog wat vuurwerk omdat de voor beleggers belangrijke MSCI-index is herwogen.

Bekijk video

Door deze wereldwijde graadmeter van aandelen werd er kort voor het sluiten van de beurs nog even flink gehandeld en bleef de beurs tien minuten langer open.

De toonaangevende AEX-index sloot uiteindelijk met een winstje van 2,37 punten ofwel 0,5 procent. De Midkapindex van middelgrote bedrijven deed het aanzienlijk beter met een eindstand van 444,98 punten. Dat is een stijging van 4,81 punten of 1,1 procent.

De handel is weinig enhousiast over de beursdag. "Er gebeurt helemaal niets. Het is al maanden stil", zegt een handelaar. "Als er in macro-economische zin niets verandert, kan het zeker nog een paar maanden zo doorgaan."

ABN Amro

Er was wel iets te melden: ABN Amro

Onder de middelgrote fondsen was CSM koploper. Voorbeurs maakte het voedingsmiddelenconcern zijn cijfers over het afgelopen boekjaar bekend, dat in september werd afgesloten. De winststijging van 18 procent naar 177,3 miljoen euro (voor goodwill), vertaalde zich op de beurs in een koersstijging van 3,3 procent op 22,11 euro.

Het donderdag bekendgemaakte vertrek van coach Co Adriaanse bij voetbalclub Ajax, maakte aanzienlijk minder indruk. Donderdag steeg de enige beursgenoteerde club van Nederland nog. Geruchten over de komst van Ronald Koeman als nieuwe trainer zorgde ervoor dat het verlies vrijdag beperkt bleef. Na de hele dag in de min te hebben gestaan, sloot het aandeel Ajax gelijk op 5,50 euro.

Ook Pharming leverde fors in en verloor 9,4 procent op 0,48 euro. Het in surseance verkerende biobedrijf meldde donderdagavond dat zijn verlies in het derde kwartaal weer is opgelopen.