TOULOUSE - Duizenden werknemers van de Europese vliegtuigfabrikant Airbus hebben dinsdag op verschillende plaatsen in Frankrijk het werk neergelegd. Ze protesteren daarmee tegen de reorganisatie die vorige week werd aangekondigd en die 10.000 medewerkers van het concern hun baan gaat kosten.

Bekijk video

In Toulouse, waar het hoofdkantoor van Airbus is gevestigd, namen 7000 mensen deel aan een protestmars. Onder de demonstranten waren ook landelijke vakbondsleiders.

Verder werd er gestaakt in fabrieken in Saint-Nazaire in het zuidwesten van Frankrijk. De bedoeling is dat een van die fabrieken wordt verkocht als onderdeel van de reorganisatie.

Voelbaar

Het bestuur van het moederconcern van de vliegtuigbouwer, EADS, werd het vorige week eens over de reorganisatie, die behalve in Frankijk vooral ook in Duitsland voelbaar zal zijn.

Zoals het er nu naar uitziet, gaan er in Frankrijk door de reorganisatie 4300 banen verloren. Bij de Airbus-fabrieken Duitsland verdwijnen 3700 arbeidsplaatsen. Ook in Groot-Brittannië en Spanje zullen ontslagen vallen

Reorganisatie

De bedoeling is dat de stakingen niet langer dan een dag duren, maar de bonden sluiten nieuwe acties niet uit. De reorganisatie moet van Airbus weer een gezond bedrijf maken. Het concern is in grote problemen gekomen door vertraging met de productie van de A380, een dubbeldekstoestel.

Aan de presentatie van de plannen ging lang getouwtrek tussen Duitsland en Frankrijk vooraf. Zij willen ieder voor zich de schade zoveel mogelijk beperken.