AMSTERDAM - De verkoop van de voormalige staatsuitgeverij Sdu aan de banken ABN Amro en het Duitse Allianz is nagenoeg rond.

Alleen de Europese Commissie moet nog groen licht geven. Dat wordt een dezer dagen verwacht. Daarmee komt een eind aan het privatiseringsproces van Sdu dat in 1988 is begonnen.

Sdu is uitgever van een reeks vakbladen. Daarnaast fabriceert het bedrijf Nederlandse paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen.

Sdu werd eind maart vorig jaar door het ministerie van Financiën in de etalage gezet. De Nederlandse staat krijgt 330 miljoen euro voor Sdu van het bankenconsortium.

Staatscourant

Veruit de belangrijkste dochteronderneming van Sdu is Sdu Uitgevers, waar meer dan zevenhonderd mensen werken. Bekende uitgaven zijn onder meer de Automatisering Gids, Cobouw, de Staatscourant en het Groene Boekje.

Het belang van bijna 26 procent in Sdu Uitgevers van Wolters Kluwer, is inmiddels verkocht aan moederbedrijf Sdu. Wolters Kluwer krijgt hiervoor 85 miljoen euro, meldde het Amsterdamse beursgenoteerde bedrijf dinsdag.

Boekwinst

Wolters Kluwer verkreeg het belang in Sdu Uitgevers in 2004 als onderdeel van de verkoop van een groot deel van de vakbladuitgeverij ten Hagen & Stam. Niet bekend is of Wolters Kluwer een boekwinst maakt op de verkoop. "Daar doen we geen uitspraken over", aldus een woordvoerster van de uitgever dinsdag.