AMSTERDAM - De vrachtdivisie van Air France-KLM wacht een zware boete voor het maken van kartelafspraken over onder andere olietoeslagen. Dat schrijft dagblad De Telegraaf dinsdag op basis van bronnen "in juridische kringen van de Europese Commissie."

De luchtvaartcombinatie zal na een al maandenlang durend onderzoek schuldig worden bevonden aan de opgebrachte verdenkingen, aldus de bronnen.

Boetedoening

Officials van Air France-KLM, zowel in Parijs als Amstelveen, gaan ervan uit dat bij een veroordeling Michael Wisbrun, de Nederlandse directeur van de cargodivisie, opstapt als boetedoening. Intern is over die vervanging al gesproken.

KLM

De KLM-directie wilde gisteren niet reageren op het slechte nieuws. "Wij verlenen alle medewerking aan het onderzoek en wachten op de officiele uitkomsten", aldus een KLM-woordvoerder. KLM en Air France vormen sinds de fusie een van de grootste luchtvrachtmaatschappijen ter wereld.

Het is niet alleen onduidelijk of de overtredingen zijn begaan bij alleen Air France of bij de KLM, of al door de nieuwe luchtvaartcombinatie die pas ruim drie jaar geleden door de fusie is ontstaan, aldus de Telegraaf.

Invallen

De invallen werden al ruim een jaar geleden gedaan, de fusie van Air France en KLM was toen nog geen twee jaar oud. Voor de KLM zijn de bevindingen van het onderzoek extra pijnlijk. De topman van de cargodivisie is de eerste KLM'er in zo'n hoge functie na de samensmelting, die mogelijk met de affaire wordt verspeeld.

Verboden afspraken

Het eindoordeel van het grootscheepse en wereldwijde onderzoek naar de verboden afspraken, dat concurrentieautoriteiten gelasten na invallen bij verschillende luchtvaartmaatschappijen in de EU en de VS, wordt uiterlijk in juni verwacht, aldus bronnen die zijn betrokken bij het onderzoek.

"De feiten zijn ook ernstiger dan tot nu toe naar buiten is gekomen. Het gaat niet alleen om afspraken rond de olietoeslagen, maar er is veel meer geconstateerd", aldus een van de betrokken juristen, zonder verder op details in te willen gaan.