AMSTERDAM - De strijd tussen Duitsland en Frankrijk over de sanering van de Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft zich maandag verhard.

De Franse vakbond Force Ouvrière (FO) kondigde een blokkade van de fabrieken aan indien de productie van de lucratieve A320 van Toulouse naar Hamburg wordt verplaatst.

Verder wil de Franse premier Dominique de Villepin dat de tweekoppige Duits-Franse leiding van het moederconcern EADS wordt afgeschaft.

Staking

Het Airbus-saneringsplan Power 8 voorziet naast opheffing van 10.000 arbeidsplaatsen ook in een herverdeling van werk. Behalve FO hebben nog vier vakbonden voor dinsdag een staking uitgeroepen om nieuwe onderhandelingen met Airbus-topman Louis Gallois af te dwingen.

Rivaliteit

Villepin zei dat de leiding van Airbus vereenvoudigd moet worden. In plaats van de huidige opzet met twee co-presidenten en twee co-chefs moet ernstig worden overwogen of op beide plaatsen niet een eenkoppige leiding de voorkeur verdient, zei de Franse minister van economische zaken Thierry Breton.

Momenteel wordt EADS geleid door de Duitser Thomas Enders en de Fransman Gallois. De rivaliteit tussen de Duitse en Franse kampen heeft al tot vertraging geleid in de totstandkoming van het saneringsplan.

De Franse premier bevestigde de bereidheid van zijn regering om mee te doen aan een kapitaalsuitbreiding van EADS, indien de onderneming dat nodig acht.