BRUSSEL - De 27 landen van de Europese Unie zijn het maandag nog niet eens geworden over bindende afspraken over het aandeel hernieuwbare energie binnen het totale energieverbruik.

Frankrijk en een aantal Oost-Europese landen blokkeren voorstellen om 20 procent duurzame energie (zon, wind, biomassa) verplicht te stellen.

Dat bleek maandag tijdens een vergadering van EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Daardoor moeten de Europese staatshoofden en regeringsleiders donderdag en vrijdag het probleem oplossen tijdens hun EU-top.

Afval

Nederland is een van de landen die het percentage wel verplicht wil stellen. Volgens staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) zien landen als Frankrijk niet op kooldioxide gebaseerde bronnen (zoals kernenergie) als duurzame energie. "Maar wij kijken daar anders tegenaan. Het is niet duurzaam, want het levert nucleair afval op", aldus Timmermans.

Sommige landen in het voormalige Oostblok stribbelen tegen omdat ze net nu ze economische groei doormaken op de rem moeten gaan staan om minder kooldioxide uit te stoten.

Zee

Maar ook een land als Luxemburg heeft problemen met het verplicht stellen van 20 procent duurzame energie, omdat ze bijvoorbeeld geen snel stromende rivieren hebben of zee waarin ze windmolens kunnen plaatsen.

Timmermans: "Ik heb tegen de Luxemburgse collega gezegd: Nu heb je geen zee, maar als je niks doet tegen de klimaatverandering heb je op een gegeven moment wél zee".

Excuus

Volgens minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) mag Frankrijk kernenergie (weinig kooldioxide-uitstoot) niet gebruiken "als excuus om achterover te leunen bij het verduurzamen van de energieproductie".

Ambities

Verhagen en Timmermans benadrukten maandag de "hoge ambities" van het nieuwe kabinet op milieugebied. "Milieu begint bij jezelf", zei Timmermans. Hij heeft naar eigen zeggen inmiddels vijftien spaarlampen in zijn eigen huis hangen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, dit halfjaar voorzitter van de Europese Unie, zei maandag in een Duitse krant dat in haar huis alleen nog maar spaarlampen hangen. Als alle Duitsers zouden overstappen van gloeilampen op spaarlampen, zou dat 6 miljoen ton uitstoot van kooldioxide schelen.