UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen voorzien nog dit jaar alle stations in Nederland van toegangspoortjes en/of paaltjes, zodat ze geschikt zijn voor de OV-chipkaart. Daardoor kunnen reizigers eind 2007 overal in het land hun enkeltje of retourreis betalen met de nieuwe kaart.

Dat meldde NS maandag bij het begin van een nieuwe campagne om het gebruik van de chipkaart in de proefregio Rotterdam te stimuleren. Het vervoersbedrijf deelt tienduizenden kaarten uit met een tegoed van 4,5 euro.

"Tot nog toe had de proef een relatief kleinschalig karakter, we willen het systeem nu gaan testen met een veel grotere groep reizigers", zei een NS-woordvoerder. "De nieuwe testperiode loopt tot de tweede helft van april."

Bij de proef in Rotterdam en omgeving werkt NS samen met stadsvervoerder RET en regiovervoerder Connexxion. Op dit moment hebben dagelijks ongeveer 100.000 transacties plaats met OV-chipkaarten in het testgebied.

Strippenkaart

Op 1 januari 2009 verdwijnt de strippenkaart als betaalmiddel in het openbaar vervoer in het hele land. Tot nog toe hebben de openbaarvervoerbedrijven bij elkaar tussen de 700 en 900 miljoen euro geïnvesteerd in het nieuwe systeem. Uiteindelijk gaat het project tussen de 1 en 1,5 miljard euro kosten.

NS steekt het meeste geld in het project. De vervoersonderneming laat in de komende maanden toegangspoorten installeren op de 120 meest bezochte stations van Nederland. De kleinere stations krijgen alleen paaltjes, waar reizigers kunnen in- en uitchecken. De kaartjesautomaten blijven gewoon in gebruik. Ze zijn al klaargemaakt voor de OV-chipkaart. De komende jaren blijft het ook gewoon mogelijk om via de automaten papieren NS-kaartjes te kopen op de 'ouderwetse' manier, met muntgeld of pinpas.

Abonnementen

Abonnementhouders bij NS hebben overigens al steeds vaker een kaart die is voorzien van een chip. Als de geldigheid van abonneekaarten verstrijkt, wordt standaard een OV-chipkaart verstrekt.

De Nederlandse Spoorwegen leggen op het moment ook de laatste hand aan een project dat online kaartverkoop voor binnenlands reizen mogelijk maakt. Nu kunnen alleen internationale tickets online worden aangeschaft. "Onze klanten hebben behoefte aan deze handige betaalmethode", weet de woordvoerder van NS. "In de loop van het najaar kun je na het opvragen van een reisadvies op internet via een button ook meteen een kaartje kopen, bijvoorbeeld met de creditcard of met een onlinebetaalsysteem als Ideal."

Persoonsgegevens

Het College Bescherming Persoonsgegevens gaat een verkennend onderzoek doen naar de proefprojecten met de OV-chipkaart in Rotterdam en Amsterdam. "We beginnen deze week met dat onderzoek", aldus een woordvoerder van het CBP. "Daarin bekijken we of alles volgens de regels verloopt".

NS, het grootste openbaarvervoerbedrijf van Nederland, ziet het onderzoek met vertrouwen tegemoet. "Uiteraard willen wij, net als nu, ook in het tijdperk van de OV-chipkaart binnen de regels van de wet opereren", reageert een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen.