ROTTERDAM - De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron verkoopt haar Nederlandse raffinageactiviteiten aan het Britse BP. Dat liet Chevron maandag weten. Met de transactie is een overnamesom gemoeid van ongeveer 900 miljoen dollar (682 miljoen euro).

Het gaat om een belang van 31 procent in Nerefco, een raffinaderij met een dagproductie van 400 duizend vaten per dag. BP was al in bezit van het resterende belang van 69 procent. Het samenwerkingsverband tussen de twee bedrijven stamt uit 1989. De werknemers bij Nerefco zijn allemaal in dienst bij BP.

"De verkoop past binnen het beleid om de opbrengsten voor de aandeelhouders te vergroten door activiteiten en investeringen te richten op het behoud van een leidende positie in gebieden waar we die al hebben", liet Chevron weten.

Windmolenpark

Behalve het belang verkoopt Chevron ook enkele activiteiten die met de raffinaderij samenhangen. Daarbij gaat het om een belang van bijna 23 procent in opslagfaciliteiten voor ruwe olie, verschillende pijpleidingen en een belang van 31 procent in een windmolenpark.

Ontslagen

Chevron sluit niet uit dat daarbij werknemers worden ontslagen, zo liet een woordvoerder weten. De zegsman kon niet aangeven hoeveel Nederlands personeel Chevron bij die onderdelen heeft werken.

Er gingen halverwege vorig jaar al geruchten dat Chevron zijn belang in Nerefco, een van de grootste aardolieraffinaderijen in Europa, wilde verkopen. Destijds gingen er ook geluiden dat Chevron zijn Texaco-tankstations in de Benelux in de etalage heeft gezet.