AMSTERDAM - Consumenten kunnen sinds begin dit jaar minder hoge hypotheken krijgen. In sommige gevallen is de maximaal te verkrijgen hypotheeksom teruggevallen met 15 procent. Dat liet directeur Hein Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag weten bij de publicatie van het jaarverslag.

De banken verstrekken minder hoge hypotheken omdat de politiek dat wil. Er zijn zorgen dat mensen leningen aangaan op de toppen van hun kunnen. Vanaf begin dit jaar hanteren banken en andere kredietverstrekkers een 'draagkrachttabel'. In sommige gevallen zijn maximale hypotheken daardoor met 10 tot 15 procent zijn gedaald. Gemiddeld is de maximale hypotheek door de tabel ruim 5 procent lager, zo zei Blocks.

"Wij doen dit wegens de situatie op de huizenmarkt. De vraag in Nederland is hoger dan het aanbod. Daarom is er onder mensen een natuurlijke drang om zoveel mogelijk te kunnen lenen", aldus Blocks. Volgens de NVB is in Nederland de uitstaande schuld gemiddeld 80 procent van de woning, tegen gemiddeld 20 procent in de rest van Europa.

Afwijken

Volgens Blocks mogen hypotheekverstrekkers in bepaalde unieke gevallen afwijken van de richtlijn. Maar notoire overtreders worden in de branche zelf aangepakt via een zojuist opgerichte commissie. Blocks: "Daar kunnen onze leden overtreders aanmelden. Dit systeem van 'name and shame' zal zeer effectief zijn", aldus de directeur.

Tot nog toe loopt het niet storm bij het meldpunt, gaf Blocks toe. "Maar we moeten de markt even de tijd geven", zei hij. Vorige week meldde NRC Handelsblad dat banken nog steeds hogere hypotheken verstrekken dan in de nieuwe gedragscode wenselijk wordt geacht. Zo zouden hoogopgeleide starters tot ruim zes keer hun inkomen kunnen leden. De norm is maximaal 4,5 keer het brutoinkomen.

Krediet

De NVB werkt ook nog aan een gedragscode over consumptief krediet, ofwel persoonlijke leningen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zei begin dit jaar onverantwoorde gelduitleen te gaan aanpakken. "Er zijn nog wat hobbeltjes te nemen als het gaat om deze gedragscode. Maar deze komt er ook aan", aldus Blocks.