BRUSSEL - De meeste vliegtuigen van Pakistan International Airlines (PIA) worden vanaf woensdag geweerd in de Europese Unie. De Europese Commissie heeft zorgen over het onderhoud van de oudere toestellen van de luchtvaartmaatschappij.

Alleen de nieuwe zeven Boeings 777 van de luchtvaartmaatschappij mogen nog landen in de EU, zo heeft de Europese Commissie maandag besloten. De andere 33 toestellen van PIA zijn niet meer welkom in Europa.

PIA kende wekelijks twee vluchten op Schiphol die werden uitgevoerd met een Airbus A310. Volgens een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij gaat de vlucht van dinsdag door. Over die van vrijdag bestaat nog onduidelijkheid. De mogelijkheid bestaat dat PIA een van zijn Boeings 777 inzet of een ander vliegtuig inhuurt.

Dupe

Enkele tientallen passagiers zullen in Nederland mogelijk de dupe worden van het vliegverbod. In ons land kwamen gemiddeld tussen de vijftig en zestig mensen aan boord. Vervolgens vloog het vliegtuig door naar Frankfurt of Parijs en daarna naar Lahore in Pakistan.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat, die in Nederland toezicht houdt op de vliegveiligheid, kent PIA als een "middelmatige" luchtvaartmaatschappij, zei een woordvoerder. In een aantal andere landen is het bedrijf tegen de lamp gelopen, maar in Nederland zijn er geen grote voorvallen geweest.

Welkom

Een oude bekende van de IVW, het Thaise Phuket Air, is wel weer welkom in het Europese luchtruim. In april 2005 kreeg deze maatschappij een vliegverbod opgelegd in Nederland. Later kreeg ze een verbod in heel Europa. Vervolgens heeft Phuket Air alle vluchten naar Europa geschrapt. Inmiddels heeft de onderneming de zaken beter op orde. "Ze heeft ons kunnen overtuigen dat de situatie is verbeterd", zei een woordvoerder van de IVW. Phuket Air heeft volgens hem geen plannen om de vluchten naar Nederland te hervatten.

Ook DAS Air Cargo/Dairo Air Services uit Oeganda/Kenia mag weer in Europa landen, aldus de Europese Commissie. "Dit toont dat onze zwarte lijst niet alleen beschermt tegen onveilige maatschappijen, maar ook een sterke stimulans is voor bedrijven om hun tekorten te verbeteren", aldus Europees Commissaris Jacques Barrot (Verkeer).

Bestaan

In totaal zijn al 49 maatschappijen van de lijst gehaald omdat ze niet meer bestaan of omdat hun land hun certicaten heeft ingetrokken of niet heeft vernieuwd. Brussel besloot maandag tegelijk om alle toestellen van Air West (Sudan) een vliegverbod op te leggen. Bulgarije legt zelf vijf maatschappijen een vliegverbod naar de EU op, waaronder Air Sofia.

Op aandringen van Brussel heeft Rusland recent een reeks maatschappijen verboden om nog naar de EU te vliegen, waaronder Gazpromavia en Lukoil.

De aangepaste zwarte lijst staat sinds maandag ook op internet. Er staan vooral maatschappijen uit Congo en andere Afrikaanse landen op, en ook een aantal uit Centraal-Azië.