MOSKOU - Een rechtbank in Moskou heeft maandag twee voormalige bestuurders van het failliete Russische olieconcern Yukos veroordeeld tot gevangenisstraffen van elf en twaalf jaar. De rechtbank achtte bewezen dat zij olie tegen een kunstmatig lage prijs hadden ingekocht bij dochterondernemingen van Yukos, om die voor meer geld door te verkopen.

De rechter verklaarde hen daarvoor vorige week al schuldig aan fraude.

De openbaar aanklager is van plan de bewijzen die in het proces zijn aangevoerd, ook te gebruiken in een nieuwe rechtszaak tegen Yukos-oprichter Michail Chodorkovski en diens zakenpartner Platon Lebedev. Beide mannen zitten een straf van acht jaar uit in een Siberisch strafkamp, en kunnen daar nog eens tien jaar bij opgeteld krijgen. Ditmaal zijn zij aangeklaagd voor witwaspraktijken en verduistering.

Chodorkovski was ooit een van de rijkste Russen. Hij verdiende een fortuin dankzij de privatiseringsgolf die volgde op de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Yukos was het grootste bedrijf van Rusland, maar ging tenonder aan een reeks processen wegens fraude en belastingontduiking.

Critici menen dat het Kremlin Chodorkovski zo strafte voor zijn kritiek op president Vladimir Poetin en voor zijn politieke ambities.