AMSTERDAM - De omzet in de Nederlandse bouw is in 2006 met ruim zeven procent gestegen, zo blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet kwam hoger uit dan in het topjaar 2002 en was volgens het CBS nooit eerder zo hoog.

Volgens het CBS was sprake van een sterke groei in alle branches van de bouw. De omzet van het groot- en middenbedrijf in de bouw begon in 2005 na enkele mindere jaren weer te stijgen. In 2006 is deze stijgende lijn versterkt voortgezet.

De hoogste groei werd gerealiseerd door de bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw (GWW). Zij zagen hun omzet in 2006 met maar liefst tien procent toenemen. De bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U) boekten in 2006 een omzetstijging van ruim zeven procent en de omzet van de overige bouwbranches groeide met ruim vijf procent.

Vierde kwartaal

De sterke omzetgroei van de bouw in 2006 is volgens de CBS-cijfers onder meer te danken aan de forse stijging in het vierde kwartaal. In deze periode behaalden de bedrijven in de GWW-sector een omzetgroei van maar liefst dertien procent. Bijna een derde van de totale omzet van de bouw in 2006 werd behaald in het vierde kwartaal.

Ook het eerste kwartaal was bovengemiddeld. De omzet voor de totale bouw nam toen ruim tien procent toe. De bedrijven in de B&U zagen hun omzet in dit kwartaal met ruim twaalf procent stijgen. In het tweede en derde kwartaal was de omzetontwikkeling voor de bouw positief, maar lager dan de gemiddelde jaargroei.