HILVERSUM - De juridische strijdbijl tussen het Rijk en de gemeente Amsterdam over Schiphol is begraven. PvdA-vicepremier en minister van Financiën Wouter Bos zei dit maandag in het radioprogramma De Ochtenden.

Bos stuurt erop aan voor eind dit jaar onderhandelingen af te ronden over de vraag op welke manier geld uit Schiphol te halen om de internationale positie van de luchthaven te versterken.

Bos zei dat hij als een van zijn eerste daden als minister overeenstemming heeft bereikt met Amsterdam over de slepende kwestie. Op Financiën gaat hij over de staatsdeelnemingen. Het Rijk en Amsterdam hebben allebei belangen in de luchthaven: het Rijk zit er voor driekwart in, Amsterdam heeft 21,8 procent van de aandelen Schiphol.

Veto

Amsterdam verzette zich tegen de privatisering van de luchthaven die het vorige kabinet van plan was. Het economisch belang van Schiphol als bijvoorbeeld banenmotor was daarvoor te groot. Daarom gebruikte de gemeente haar vetorecht. Bos' voorganger, VVD-minister Gerrit Zalm, vaardigde een koninklijk besluit uit om dat te vernietigen.

De verantwoordelijke Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher verduidelijkte in een reactie dat Bos het koninklijk besluit van Zalm intrekt. Hij gaat een nieuw besluit uitvaardigen, waardoor Amsterdam zijn veto terugkrijgt.

Toekomst

Asscher zei het "heel mooi" te vinden dat Amsterdam en het Rijk weer met elkaar om de tafel zitten. "Nu kunnen we praten over de toekomst." De wethouder heeft nog niet met Bos gesproken over hoe nu wel geld uit Schiphol kan worden gehaald.

Troostprijs

Schiphol-topman Gerlof Cerfontaine zint als 'troostprijs' voor het niet doorgaan van de beursgang van de luchthaven op een onderhandse plaatsing van aandelen. Een kleine groep grote beleggers neemt dan een belang in Schiphol. Bos wees dit idee niet direct af. Als alle partijen dat willen, zal het aan de orde komen in de onderhandelingen, stelde hij.

De bewindsman wil de onderhandelingen ook snel afronden omdat het Rijk zelf geld wil hebben voor de financiering van een betere (weg)verbinding tussen Amsterdam en Almere, liet Bos weten.

Lodelijk Asscher zei niet voor de verkoop van aandelen aan private partijen te zijn. Hij wil daarover wel "het gesprek aangaan" met Cerfortaine en Bos.

Irak

Bos zei in De Ochtenden ook te hopen dat zijn partijgenoten niet te veel energie meer steken in een onderzoek naar de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog in Irak. De PvdA wilde zo'n onderzoek, maar er kreeg er in de kabinetsformatie geen steun voor van CDA en ChristenUnie. Volgens Bos is de Eerste Kamerfractie van de PvdA formeel niet, maar moreel wel gebonden aan de coalitieafspraken.

Sommige PvdA-senatoren hebben laten weten alsnog te zullen aandringen op een Irak-onderzoek.