TOKIO - De beurzen in Azië zijn de week slecht begonnen. De belangrijkste graadmeters kwamen de dag door met verliezen van ongeveer 3 procent. De koersdalingen hangen voor een aanzienlijk deel samen met de koersstijging van de Japanse munteenheid, de yen.

Bekijk video

In Tokio daalde de Nikkei-index tot ver onder de psychologisch belangrijke grens van 17.000 punten. De slotstand was 16.642,25 punten, een verlies van 575,68 punten (3,3 procent) ten opzichte van vrijdag. De Kospi-index in Seoul verloor 2,7 procent en de Hang Seng-index in Hongkong verloor zelfs 4 procent, de grootste daling daar in meer dan drie jaar.

De koersstijging van de yen bepaalde de stemming in belangrijke mate. Vorige week ging de Japanse munt al fors in waarde omhoog.

Rente

Wegens de lage rente in Japan werd de yen op grote schaal geleend voor beleggingen met een hoger rendement. Nu is een omgekeerde beweging zichtbaar.

Op de beurs in Tokio is een stijgende yen doorgaans ongunstig voor bedrijven die het van de export moeten hebben. Maandag werden deze bedrijven allerminst gespaard. Terwijl de yen ten opzichte van de dollar het hoogste niveau in drie maanden bereikte, kelderde de Nikkei tot het laagste peil dit jaar.

Enorme dalingen

Onder de 225 fondsen van de Japanse index was er geen die de weg omhoog wist te vinden. Koersdalingen van 5 procent of meer waren niet uitzonderlijk. Onder de dalers waren de autofabrikanten Toyota en Mitsubishi Motors, die veel exporteren en achtereenvolgens 3,2 procent en 4,8 procent inleverden.

De koersverliezen in Azië hingen ook samen met de ontwikkelingen op Wall Street, dat vrijdag een uiterst belabberde week afsloot.

De beurzen in India, Taiwan, Singapore en Maleisië kregen ook forse dalingen voor de kiezen. In China, waar het vorige week allemaal begon, stonden de beurzen maandag ook in de min. De dalingen in Azië hadden mede te maken met een toespraak van de Chinese premier Wen Jiabao, die mikt op een lagere economische groei. Hij gaat voor dit jaar uit van 8 procent, tegen 10,6 procent vorig jaar.