NEW YORK - Tegenvallende cijfers over de verwerkende industrie - fabrieken - in de Verenigde Staten en vernietigende analistenoordelen, zorgden dinsdag voor weinig vrolijkheid op Wall Street.

De belangrijkste indices begonnen de week na een dag gesloten te zijn geweest met een verlies van rond de 1,5 procent. Na de publicatie van de economische cijfers verdubbelde dit percentage.

Uiteindelijk sloot de Dow-Jonesindex op 8308,05, wat een verlies is van 355,45 punten ofwel 4,1 procent. De Nasdaq eindigde 51,01 punten of 3,9 procent lager op 1263,84.

Goed begin September

Daarmee beginnen de Amerikaanse beurzen de maand september, die historisch gezien vaak zwak is, niet goed. Van de Dow-Jonesfondsen liet er geen een een stijging zien, op de schermenbeurs Nasdaq was er welgeteld een bedrijf, Lucent Technologies, dat er met 3,5 procent wel iets bijkreeg.

Citigroup was verreweg de grootste verliezer. Niet alleen gaf Prudential Services beleggers het advies het fonds te verkopen, ook maakt de handel zich zorgen over verder onderzoek van de New Yorkse justitie bij dochteronderneming Salomon Smith Barney.

Het Amerikaanse congres doet al onderzoek naar de rol van het financiële concern bij de ondergang van Enron en Worldcom. Citigroup werd dinsdag ruim 10 procent minder waard. Ook de andere financiële waarden werden met Citigroup mee omlaag getrokken.

Chipproducent Intel moest eveneens een negatiever oordeel van een belangrijke zakenbank incasseren. Het aandeel, dat zowel in de Dow-Jonesindex als in de Nasdaq-index is opgenomen, verloor 4,9 procent.

Daar komt nog eens bij dat handelaren zenuwachtiger worden naarmate 11 september dichterbij komt. "Die onzekerheid verdwijnt pas als we die datum achter de rug hebben", voorspelt een betrokkene. Plannen van de VS om Irak te bombarderen zorgen evenmin voor rust op de handelsvloer.

Euro kwam weer dichter bij dollar

De euro kwam weer wat dichter in de buurt van pariteit met de dollar. Was de Europese munt bij het slot van de handel in Europa nog 0,9960 dollar, aan het einde van de handelsdag in New York was dat opgelopen naar 0,9970 dollar.