LEIDSCHENDAM - In Nederland zijn momenteel dertig buurten aan te wijzen waar supermarktketens en individuele ondernemers geen winkel meer willen exploiteren wegens de onveiligheid.

Het aantal van deze zogenoemde no-go-areas dreigt volgens de brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) snel op te lopen.

"Bij de vastgoedafdelingen van onze leden staan er zestig tot zeventig winkelgebieden op de nominatie om het predikaat no-go-area te krijgen als de situatie onveranderd blijft", aldus CBL-directeur Th. Roos in een interview met het zaterdag verschenen vakblad Distrifood.

De brancheorganisatie heeft onlangs een inventarisatie gehouden onder haar leden naar onveilige winkelgebieden. Zo sloot het supermarktconcern Dirk van den Broek onlangs in Amsterdam een aantal winkels wegens de onacceptabele veiligheidsrisico's voor het personeel en de klanten.

Ook middelgrote steden

Roos benadrukt in een nadere toelichting dat het probleem zich echter niet beperkt tot buurten in grote steden van de Randstad. Volgens hem tellen ook veel middelgrote steden gebieden waar supermarkten overwegen hun deuren te sluiten. "Bijvoorbeeld in Brabant, maar we noemen de gebieden liever niet bij naam."

De CBL-directeur spreekt van een onacceptabele ontwikkeling: "Als de overheid niks aan de verloedering en criminaliteit doet, kunnen we nog voor het einde van dit jaar op de honderd no-go-area's terecht komen."

Personeel

De onveiligheid brengt overigens voor de winkeliers nog het probleem met zich mee dat ze onvoldoende personeel kunnen vinden. "De krapte op de arbeidsmarkt is inmiddels minder, maar nu zijn veel mensen bang geworden om in een supermarkt te werken. Het personeel wordt al gauw bedreigd", stelde Roos.