LEVERKUSEN - Het Duitse chemie- en farmacieconcern Bayer heeft vrijdag een grote reorganisatie aangekondigd. Het concern gaat wereldwijd 6100 banen schrappen. De ontslagronde volgt op de overname van het farmaciebedrijf Schering.

Bayer kocht Schering in de zomer van vorig jaar na een lange overnamestrijd met Merck. Het bedrijf moest toen dieper in de buidel tasten dan de bedoeling was. Het concern verwacht nu met Schering vanaf 2009 jaarlijks 700 miljoen euro te kunnen besparen.

De integratie van het bedrijf kost tussen 2006 en 2008 wel tegen de 1 miljard euro. In Europa zullen 3150 banen verdwijnen, waarvan 1500 in Duitsland.

Nederland

Voor de Nederlandse activiteiten heeft de ingreep geen gevolgen, zei een woordvoerster van Bayer Nederland vrijdag. Vanaf 1 april vormen Bayer en Schering in Nederland een farmaceutische tak met in totaal 150 mensen. Tachtig werknemers zijn afkomstig van Bayer.

Bayer is in Nederland vooral actief in de marketing en de verkoop. Daarnaast worden ziekenhuizen begeleid bij onderzoeken.

Administratie

Bij Bayer en Schering zijn ongeveer zestigduizend mensen werkzaam bij farmaceutische activiteiten. In administratieve functies wordt het meest geschrapt. Bij onderzoek en ontwikkeling gaan echter ook banen verloren.

Bayer is bij consumenten bekend van de aspirine en Rennie. Schering is groot met anticonceptiemiddelen en een belangrijke speler bij medicatie tegen kanker en de zenuwziekte multiple sclerose.