ROTTERDAM - De slepers van Smit zijn vrijdagochtend vanaf 10.00 uur weer aan het werk gegaan. De staking wordt tijdelijk onderbroken. Dat heeft FNV Bondgenoten vrijdag gezegd.

Bekijk video

Een akkoord met de directie van Smit is volgens een woordvoerder van FNV Bondgenoten nog niet in zicht. Met de onderbreking willen de stakers de havenbedrijven tijd en ruimte geven om achterstanden die door de staking zijn ontstaan weg te werken.

Door de staking hebben veel grotere zeeschepen de Rotterdamse haven niet in of uit kunnen varen.

De stakingsonderbreking geeft volgens FNV Bondgenoten de directie van Smit de tijd om na te denken over de eisen van de stakers.

"Als Smit begin volgende week nog steeds niet op de eisen is ingegaan, dan wordt er weer gestaakt. En dan wordt het een staking voor langere duur," aldus FNV-onderhandelaar Cees Bos.

Blij

Smit liet in een reactie weten "blij" te zijn dat de achterstanden worden weggewerkt. Het maritieme bedrijf wil het conflict oplossen met een onafhankelijke bemiddelaar en nodigde de vakbonden vrijdag opnieuw uit om met "namen en ideeën" te komen.

De vakbonden zien niets in een bemiddelaar. Smit stelt zich star op en dan heeft een bemiddelaar geen enkele zin, vindt FNV Bondgenoten.