AMSTERDAM - Mensen in het ziekenfonds krijgen twee weken langer de tijd over te stappen naar een andere verzekeraar. De vakcentrale FNV meldde zaterdag verheugd dat de zorgverzekeraars na lang aandringen hebben toegezegd dat tot half februari een ander ziekenfonds kan worden uitgezocht.

Tot nu toe kregen mensen alleen in de maand januari de tijd om over te stappen. FNV-voorzitter L. de Waal hekelt al langer deze in zijn ogen veel te korte tijd 'voor zo'n belangrijke stap'.

Campagne

De FNV voert sinds begin januari een campagne rond het ziekenfonds. Dit jaar kunnen namelijk forse verhogingen van ziektekostenpremies de koopkracht van werknemers flink aantasten.

Bovendien constateert de FNV dat er enorme verschillen bestaan in premie en dekking tussen de aanvullende verzekeringen van de 31 Nederlandse ziekenfondsen.

Ziekenfondsadvies op internet

De vakcentrale helpt sinds begin deze maand de FNV-leden bij het vergelijken van het aanbod in verzekeringen en bij een eventuele overstap naar een ander ziekenfonds. Inmiddels hebben volgens de vakcentrale ruim 100.000 mensen hun ziekenfonds op een speciale FNV-ziekenfondssite vergeleken en zijn honderden leden op vakbondskantoren geholpen.

Via FNV Financieel Advies hebben 7.500 mensen een offerte aangevraagd. Door de FNV zelf zijn duizend mensen overgeschreven naar een voor hen voordeliger ziekenfonds. De helft van deze groep is overgestapt naar Stad Rotterdam, 40 procent naar Anderzorg en de rest naar overige verzekeraars.

Volgens de vakcentrale is circa tweederde van de Nederlandse bevolking ziekenfonds verzekerd, waarvan 90 procent met een aanvullende verzekering.